Skatter på havets bunn

Jorden er en blå planet, en planet fylt med vann. Visste du at vi vet mindre om havets bunn enn om overflaten til vår egen måne? Ja, havets bunn er fortsatt lite utforsket, derfor fortsetter menneskene å fordype seg ned i det blå vannet i jakten på ulike skatter. Det er mye å hente derfra, og en rekke privatpersoner og selskap har tjent store penger på å lete etter skatter på havets bunn. Her er noen av skattene som skjuler seg der nede;

Olje og gass

Norges favoritt, Norges mest verdifulle skatter. Det er oljen og gassen som skjuler seg på havets bunn som fikk oljeeventyret til å begynne. Det er på grunn av oljen og gassen i havet at vi har klart å bygge det velferdssamfunnet vi ser i dag. Staten har forvaltet de enorme inntektene fra ressursene på en ytterst smart måte, noe vi alle har nytt godt av. Dette er de mest dyrebare ressursene man finner på havets bunn, men samtidig er de kun verdifulle fordi menneskene bruker dem på en viss måte. Går vi helt og holdent over til grønn energi, vil disse skattene straks bli totalt verdiløse. Derfor er det mange sterke krefter som jobber for fortsatt avhengighet av fossilt brennstoff.

Sunkne skip

sinking-boatGjennom tiden har titusener av skip sunket i havet, av mange ulike grunner. De kan ha vært dårlig vedlikeholdt, truffet på skjær, blitt kapret av pirater eller skutt av militære fartøy. Mange av disse skipene bærer dessuten på utrolige historier, mystikk og spenning. Nå om dagen er det en rekke dykkere der ute som spesialiserer seg på vrakdykk. En annen gruppe mennesker jakter dog ikke på selve skipene, men det som er inne i dem. Omfattende kart over sunkne skip finnes på nettet, og folk har brukt disse veldig flittig. For ikke altfor lenge siden fant vrakjegere et stort, spansk skip fra kolonitidene, og det var fylt til randen med gullmynter! Dette er kanskje en aktivitet for de mest hardbarkede av oppdagelsesreisende der ute, men det er fortsatt et bevis på at havet fortsatt skjuler utrolige skatter den dag i dag.

Tjen penger uten å dykke etter skatter

Et alternativ for deg som ble fanget opp av idéen om å utforske sunkne skip, men ikke vil sette livet ditt i fare, er å spille spill. Ja, det finnes en rekke spill der ute som fokuserer nettopp på havets bunn og skattene som finnes der nede. Enkelte av disse spillene lar deg til og med vinne penger! Fishy Fortune er for eksempel en spilleautomat som handler om skattejakt under havoverflaten, og du kan lese mer om den på http://www.casinovinneren.com/. Slik kan du dyppe deg inn i det actionfylte havet uten å bli våt på bena!

Vitenskapelige skatter

Havets bunn brukes ikke bare til utforskning, men også til forskning. Kanskje ikke en skatt i seg selv, men verdien av erfaringen man får fra å være på havets bunn er uvurderlig. En rekke vitenskapelige ekspedisjoner har satt kursen nedover mot havets dyp, både for å måle trykk og forstå hvilke type dyr som kan utvikle seg her, samt for diverse trening. Astronauter kan bli sendt ned til dypet for å bli vant til hermetiske tilstander og det å være omringer av nesten komplett mørke. Havet er en skatt i seg selv.

Rent vann for fremtiden

rent-vatten'Under jorden renner det rent vann, og artesiske brønner hjelper med å få denne ytterst rene substansen opp fra dypet. Mange vitenskapsmenn og historikere er enige om at vi må finne nye kilder for rent drikkevann så raskt som mulig – det blir stadig flere av oss, men det beholdningen av rent vann er alltid konstant. Dermed har mange spennende prosjekt blitt satt i gang, der utrolig dype brønner kan bores ned i havdypet for å hente opp rent drikkevann. Det er nemlig enklere å nå frem til de virkelig dype nivåene hvis man bruker havet som utgangspunkt.

Med vitenskapens hjelp kan vi sørge for at planeten får en bærekraftig utvikling i fremtiden, og at vi alle klarer å leve side om side uten å utkjempe krig om drikkevannet.

Privacy Policy